keskiviikko 18. marraskuuta 2009

ENNENVANHAAN


Kun meillä kaikilla on nyt niin "lamaa", aloin selailemaan vuoden 1934 Keittotaito- kirjaa...
Saippuan valmistus
10 litraa vettä 1/2-3/4 kg lipeäkiveä
2-3 kg jäterasvaa, 1/2 l suolaa
sian suolia luita
ym
Aineet oli siinä, aika yksinkertaset, valmistuksen jokainen voi mielikuvitustaan hyväksikäyttäen kerrata itse kukin, aloittaen tietty siitä, kun se possu pinkoo sua karkuun siellä karsinassaan, ihmetellen, että mikä toi värkki on mun ruokkijan kädessä, ei näytä ruokaämpäriltä...
Aivan, minä luovutin ja ajaa huristelin Lahtisen vahavalimolle ja ostin saippuamassat ja värit. Ylentyytyväisenä hiplailin heidän tekemiään tuotteita ja ideoita syntyi. Tiedän,että saippuoita myydään ihan jo saippuana, joita tietty tolla investoinnilla olisin saanut mielettömästi, mutku se tekemisen ilo!
Samaisessa kirjassa oli ihana neuvo:
"Talossa, jossa käy paljon vieraita, on emännän hyvä pitää päiväkirjaa ruokaohjeista ja luetteloa vieraista, jotteivät samat vieraat aina saisi samaa, ja tyytyväisiä vaihtelusta ovat omankin perheen jäsenet.Viihtyisyyttä voi saada aikaan, kunhan vain on ajatus ja järki mukana työssä. Ja sitä tarvitaan aina emännän virassa."
Näin sitä ennenvanhaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti